Türkiye’de Fransız ekolünü takip eden okullarda okuyan öğrencilerin 1 akademik dönem veya 1 akademik yıl süresince katılabilecekleri değişim programıdır. PCE Turkey olarak, Fransa Devlet Programı’na başvuran öğrencileri IPLA French sınavına tabi tutarız.
Fransa’da devlet liselerinde eğitim alan öğrencilerin aile yanında konaklamaları Fransız kültürünü daha iyi tanımalarına, vizyonlarını ve sorumluluk duygularını geliştirmelerine olanak sunar.
Yabancı dil eğitiminin avantajı yanında Fransa’da lise eğitimi alarak mezun olan öğrenciler, üniversite girişlerinde de avantaj elde ederek mezuniyet ortalamalarına göre Fransız üniversitelerine rahatlıkla giriş yapabilirler.
Fransa’da lise eğitimi genel olarak sabah 08:00’de başlar ve akşam 17:00-18:00 saatlerinde biter. Bazı okullarda cumartesi sabah da eğitim verilmektedir.
Fransa eğitim sistemi iki kademelidir. İlkokulu takip eden 6, 7, 8 ve 9. sınıfları kapsayan 4 yıl süreli eğitim College, 10, 11 ve 12. sınıfları kapsayan 3 senelik eğitim ise Lycee olarak adlandırılır. Lise eğitimini başarı ile tamamlamak üniversite eğitimine olanak tanır.
Okul müdürü programa kabul alan adayların eğitim alacağı sınıfı belirleme yetkisine sahiptir. Öğrenci, var olan Fransızca seviyesi ve geçmişte aldığı eğitim dikkate alınarak kendisine en uygun sınıfa yerleştirilir. Tüm öğrenciler, lise eğitimi süresince zorunlu dersleri almakla yükümlüdür. Bu dersler; Fransızca, tarih, yabancı dil (çoğunlukla İngilizce, İspanyolca ya da Almanca) ve spordur.
11 ve 12. Sınıflar için 3 farklı eğitim yolu vardır:
- Bilim: Biyoloji, fizik ve matematik odaklı dersler
- Ekonomi: Ekonomi ve sosyal bilimler odaklı dersler
- Edebiyat: Fransızca, felsefe ve yabancı dil odaklı dersler
Fransa’da bir liseden mezun olabilmek için en az son iki sene lise eğitimini Fransa’da tamamlama zorunluluğu vardır.
Akademik Takvim
Öğrenci değişim programlarının süresi, öğrencinin akademik hedeflerine ve beklentilerine göre belirlenir.
Öğrenciler, programa katılacağı ülkede bir sömestr ya da bir tam yıl eğitim alabilirler. Bu süreçte başarılı olan öğrencilere, gittikleri ülkelerde eğitim almaya devam edebilme ve sonrasında mezun olabilme hakkı tanınır.
BARINMA
Öğrenci Yurdu
Bu yurtlar, kız ve erkek öğrenciler için ayrıdır. Her yurtta öğrencilerle birlikte kalan sorumlu öğretmenler bulunur ve öğrenciler herhangi bir sorunları olması halinde bu öğretmenlere başvururlar.
Yatılı yurtların en büyük avantajlarından biri neredeyse tamamı yabancı olan öğrencilere, zengin okul dışı etkinlikler sunmasıdır.
Aile Yanı
Ana dili İngilizce olan ev sahibi aileler; okulların yıllardır seçtiği, güvenilir ve önceki öğrencilerden referansları olan ailelerdir. Öğrencinin okula, çevreye ve kültüre adapte olmasına yardımcı olurlar.
Öğrenci güvenli ve sıcak bir ortamda yaşarken, beslenme gereksinimi ev sahibi aileler tarafından 3 öğün olarak karşılanır.
Başvuru ve Kabul Süreci
1
ADAYLIKADAYLIK
Programlara sosyal medya, seminer veya referans yoluyla aday olunur.
2
SINAVSINAV
Programa katılım için gerekli koşullar dil yeterliliği sınavı yoluyla değerlendirilir.
3
MÜLAKATMÜLAKAT
Öğrenci ve veli görüşmeleri için randevu alınır.
4
BAŞVURUBAŞVURU
Öğrenci için en uygun program seçilir ve başvurusu yapılır.
5
KABULKABUL
Kabul veya ret bilgisi e-posta yoluyla 10 iş günü içerisinde öğrencilere iletilir.
6
KAYITKAYIT
Programa kayıt işlemleri tamamlanır.
7
ORYANTASYONORYANTASYON
Yurt dışına çıkmadan önce oryantasyon seminerleri ile programa hazırlık yapılır.
8
BELGELERBELGELER
Pasaport, vize, uçuş ve sigorta işlemleri tamamlanır.
9
BAŞARILAR!BAŞARILAR!
Eğitim yılı veya dönemi başlar.